Αποκατάσταση όλων των δοντιών

Αποκατάσταση Όλων των Δοντιών

Σημαντικότατα είναι τα οφέλη από την χρησιμοποίηση εμφυτευμάτων για την αποκατάσταση ενός ολικά νωδού ασθενή συγκριτικά με τη χρησιμοποίηση ολικών Οδοντοστοιχιών.

Εάν έχετε χάσει όλα τα δόντια σας, μια γέφυρα-πέταλο (full-bridge) εκτεινόμενη σε όλη τη γνάθο, η οποία στηρίζεται σε εμφυτεύματα ή μια ανάλογη Ολική Οδοντοστοιχία (O.O) μπορεί να τα αντικαταστήσουν. Τα οδοντικά εμφυτεύματα αντικαθιστούν τόσο τα δόντια, όσο και κάποιες από τις ρίζες.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των full-bridge ή των Ο.Ο. που στηρίζονται σε εμφυτεύματα συγκριτικά με τις Ο.Ο.;

Τα οδοντικά εμφυτεύματα παρέχουν αρκετά πλεονεκτήματα συγκριτικά με άλλες τεχνικές αποκατάστασης δοντιών. Επιπρόσθετα στο ότι δείχνουν και λειτουργούν σαν φυσικά δόντια, οι γέφυρες που στηρίζονται σε εμφυτεύματα αντικαθιστούν δόντια χωρίς να χρειάζονται τη στήριξη των παρακείμενων φυσικών δοντιών, κάτι που δε συμβαίνει με τις άλλες τεχνικές αποκατάστασης.

Οι αποκαταστάσεις με full-bridge και Ο.Ο. που στηρίζονται σε εμφυτεύματα περιλαμβάνουν και την αντικατάσταση κάποιων ριζών των δοντιών, με αποτέλεσμα το οστό να διατηρείται καλύτερα. Αντίθετα στην περίπτωση των συμβατικών Οδοντοστοιχιών το οστό των γνάθων σταδιακά απορροφάται. Η απορρόφηση αυτή συνεπάγεται ένα σύνολο προβλημάτων, όπως η μη καλή εφαρμογή της οδοντοστοιχίας, η απώλεια της μασητικής ικανότητας και η δυσκολία στην κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, η δυσκολία στην ομιλία, καταστάσεις που μπορεί να σας φέρουν σε δύσκολη θέση κατά τις κοινωνικές συναναστροφές σας.

Επιπλέον η απορρόφηση του οστού με τις συμβατικές οδοντοστοιχίες μπορεί να είναι τόσο εκτεταμένη, ώστε να οδηγήσει στην αποκάλυψη ακόμα και των νεύρων σε κάποιες περιοχές των γνάθων. Αυτό σημαίνει πρακτικά πόνους ή μουδιάσματα κατά τη χρήση της οδοντοστοιχίας, καθώς αυτή έρχεται σε επαφή με το νεύρο, Πόνοι βέβαια μπορεί να προκαλούνται και από ερεθισμούς των ούλων. Σε αντίθεση τα εμφυτεύματα αποτρέπουν αυτά τα επακόλουθα, καθώς με την οστεοενσωμάτωσή τους στη γνάθο συγκρατούν το οστό σε σταθερή θέση.

Συγκριτικά ένας ασθενής που έχει όλα τα δόντια του απολαμβάνει το 100% της μασητικής του ικανότητας. Εάν ο ίδιος ασθενής χάσει όλα τα δόντια του και αυτά αντικατασταθούν από μια Ο.Ο. σωστά κατασκευασμένη και με την κατάλληλη εφαρμογή η μασητική ικανότητα επανέρχεται στο 15-18%. Ακόμα και το μικρό αυτό ποσοστό όμως συρρικνώνεται περισσότερο, καθώς με τον καιρό το οστό στις γνάθους απορροφάται, οι οδοντοστοιχίες χάνουν την σταθερότητά τους δυσκολεύοντας έτσι ακόμα περισσότερο τη μάσηση. Επιπλέον η Ο.Ο. στην άνω γνάθο καλύπτει την υπερώα, με αποτέλεσμα να περιορίζεται και η αίσθηση της γεύσης.

Με τις οδοντοστοιχίες δημιουργείται η αίσθηση ότι τα δόντια κουνιούνται ( μετακινούνται) μέσα στο στόμα. Το αποτέλεσμα είναι αφενός μια μη καθαρή ομιλία, αφετέρου μια καταπόνηση των μυών στην προσπάθειά τους να κρατήσουν σταθερή την οδοντοστοιχία. Αντιθέτως στην περίπτωση των αποκαταστάσεων που στηρίζονται σε εμφυτεύμετα τα παραπάνω προβλήματα εξαφανίζονται! Η ομιλία βελτιώνεται και οι μύες χαλαρώνουν και λειτουργούν πλέον σε πιο φυσικό τόνο.

Με τα εμφυτεύματα επανακτάτε την άνεση των φυσικών σας δοντιών. Δεν χρειάζεται πλέον ούτε τα αλλεπάλληλα και επαναλαμβανόμενα κατά τη διάρκεια της ημέρας στρώματα συγκρατητικών ουσιών , αλλά ούτε και να κρύβετε το στόμα σας όταν γελάτε ή χαμογελάτε φοβούμενοι ότι τα δόντια σας θα πέσουν.

Συμπερασματικά τα εμφυτεύματα ανεβάζουν την αυτοπεποίθησή σας και σας κάνουν να αισθάνεστε μεγαλύτερη σιγουριά. Και αυτό είναι κάτι που δηλώνουν οι περισσότεροι ασθενείς που έχουν εμφυτεύματα. Έχετε τη δυνατότητα να κάνετε σχεδόν ότι και με τα φυσικά σας δόντια και έτσι μπορείτε να απολαύσετε τις προηγούμενες συνήθειές σας χωρίς δεύτερη σκέψη!