ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΟΓΩ COVID-19

Εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19, που έχει επηρεάσει όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ζωής παγκοσμίως, το ιατρείο μας προέβη στην θεσμοθέτηση και τήρηση κατευθυντήριων γραμμών προκειμένου να εφαρμοστεί ένα πρακτικό πρωτόκολλο σκοπιμότητας  για την ασφαλή παροχή των οδοντιατριακών μας υπηρεσιών.

Το ιατρείο μας εναρμονίστηκε αμέσως με τα Διεθνή Πρωτόκολλα και απαιτήσεις που διέπουν την ασφαλή παροχή Υπηρεσιών Υγείας  τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους οδοντιάτρους και για το προσωπικό του ιατρείου μας.

Συνοπτικά αναφέρουμε τα μέτρα προφύλαξης που λαμβάνονται με ευλάβεια και υπευθυνότητα προκειμενου να διασφαλίσουμε στους ασθενείς μας κάθε μέτρο προστασίας και ασφάλειας:

 • Η διαχείριση των επισκεπτών και των εξωτερικών συνεργατών μας.

Ραντεβού και επίσκεψη στο Οδοντιατρείο

Οι συνεδρίες / ραντεβού είναι τουλάχιστον ανά μία ώρα.

Όταν θα κλείνουμε ραντεβού τηλεφωνικά ο ιατρός είτε η βοηθός προβαίνουν στην ιατρική διευρεύνηση κάθε ατόμου που πρόκειται να εισέλθει στον ιατρείο μας. Για το λόγο αυτό θα σας ζητηθεί να απαντήστε στις εξής ερωτήσεις:

 1. Έχετε κάνει πρόσφατα ΜΟΡΙΑΚΗ εξέταση για τον κορωνοϊό και εάν ναι ποιο ήταν το αποτέλεσμα;
 2. Έχετε χαρακτηρισθεί ύποπτο περιστατικό λόγω στενής επαφής με θετικό κρούσμα COVID 19;
 3. Βρίσκεστε ή ήταν η οικογένεια σας σε καραντίνα και εάν ναι πριν πόσο χρονικό διάστημα;
 4. Έχετε τις τελευταίες τρείς ημέρες κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα: Βήχα ή πυρετό ή πονοκέφαλο ή φαρυγγαλγία, γαστρεντερικές διαταραχές ή απώλεια γεύσης και οσμής;

Εάν απαντηθεί ΘΕΤΙΚΑ κάποια από τις παραπάνω ερωτήσεις, τότε επαναπρογραμματίζουμε το ραντεβού για μετά από δύο εβδομάδες ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ.

Είναι πολύ βασικό να κατανοήσουμε, ότι για την ασφάλεια όλων μας θα πρέπει να προσέρχεσθε στο ιατρείο μας, φέροντας απαραίτητα μάσκα και να προσέρχεσθε κατά προτίμηση χωρίς συνοδό, με εξαίρεση μόνο αν αυτό κρίνεται απολύτως απαραίτητο (κυρίως για μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους και άτομα με προβλήματα γενικής υγείας) και ο συνοδός θα πρέπει να είναι ΜΟΝΟ ένας (1).

Επιπρόσθετα είναι υποχρεωτικό να συνεχίζετε να φοράτε μάσκα, όταν θα εισέρχεσθε στο χώρο αναμονής και να απολυμαίνετε τα χέρια σας με απολυμαντικό υγρό που σας παρέχουμε, κατά την είσοδο σας στο ιατρείο.

Τη μάσκα θα την αφαιρείτε ΜΟΝΟΝ όταν θα μπαίνετε στο χώρο θεραπείας, κατόπιν παραίνεσης του ιατρού.

Εάν δεν έχετε μάσκα ή αυτή έχει επιμολυνθεί (πχ. λόγω πτώσης στο πάτωμα),θα την αντικαθιστούμε εμείς με μάσκα μιας χειρουργικής χρήσης.

Παρακαλούμε, οι χαιρετισμοί προς τους ασθενείς μας να μην γίνονται με σωματική επαφή.

Η κάλυψη των πόμολων των θυρών με πλαστικοποιημένο χαρτί ή μεμβράνη και η συχνή μετά από κάθε επίσκεψη απολύμανση της πόρτας και των πόμολων με κατάλληλο απολυμαντικό διάλυμα αλκοολούχο ή υποχλωριώδους Νατρίου έγκειται στις καθημερινές μας φροντίδες.

Έχουμε αφαιρέσει από τον χώρο αναμονής περιοδικά, εφημερίδες και ενημερωτικά φυλλάδια καθώς και μικρά διακοσμητικά είδη που τυχόν βρίσκονται σε τραπεζάκια και άλλα έπιπλα.

Αποφεύγουμε την ύπαρξη μηχανών καφέ, αναψυκτικών και νερού. Σας συστήνουμε να πείνετε νερό, κατά την παραμονή σας στον χώρο αναμονής και να αφαιρείται τη μάσκα σας, μόνο αν το κρίνετε απολύτως αναγκαίο.

Όλες οι επιφάνειες του χώρου αναμονής, με τις οποίες έρχονται σε άμεση επαφή οι ασθενείς μας, καθαρίζονται επιμελώς σε πολύ συνχνά διαστήματα και απολυμαίνονται συστηματικά.

Η ασφαλής απόσταση 1,5-2 μέτρα ανάμεσα στους αναμένοντες ασθενείς ή συνοδούς πρέπει να τηρείται. Εάν συγκεντρωθούν παραπάνω από τρία άτομα στον χώρο αναμονής παρακαλούμε πολύ από τον τυχόν υπεράριθμο ασθενή μας να αποχωρήσει και πέντε (5) λεπτά πριν το ραντεβού θα ενημερωθεί τηλεφωνικά από εμάς προκειμένου να προσέλθει.

Τυχόν συνοδούς ευγενικά να τους ζητείται να παραμείνουν εκτός ιατρείου.

Αν αντιληφθούμε στο ιατρείο μας άτομο με κάποιο ύποπτο σύμπτωμα, θα πρέπει να του ζητηθεί ευγενικά να εγκαταλείψει άμεσα το χώρο μας. Εάν και εφόσον υπάρχει συνοδός, θα παραμένει μόνος στο χώρο αναμονής φέροντας μάσκα μέχρι την ολοκλήρωση του περιστατικού.

Μετά από κάθε επαφή με χρήματα, φακέλους ή δέματα προτείνεται η αντισηψία των χεριών με πλύσιμο και αλκοολούχο διάλυμα.

Σε περίπτωση που προβλέπεται η συνεκτίμηση του περιστατικού με τη βοήθεια υφιστάμενων ακτινογραφιών, συστήνεται η ηλεκτρονική αποστολή των σχετικών αρχείων.

Όλοι οι χώροι να αερίζονται τακτικά και με τη δημιουργία ρεύματος (άνοιγμα παραθύρων διαμπερώς), έτσι ώστε να απομακρύνονται αιωρούμενα σωματίδια και παθογόνοι μικροοργανισμοί.

Ο μηχανικός αερισμός των χώρων και ιδιαίτερα του χώρου των επεμβάσεων, επιτυγχάνεται με τη χρήση εξειδικευμένων μηχανημάτων, διότι επιτυγχάνει ταχύτερη απομάκρυνση μεγάλου όγκου αέρα και δεν επηρεάζει τη θερμοκρασία του δωματίου.

Για τυχόν ασθενείς που εμφανίζουν σειρά από συμπτώματα συμβατά με το COVID-19 και που χρειάζονται επείγουσα οδοντιατρική περίθαλψη, υπάρχει η πρόβλεψη να αντιμετωπισθούν υπό ενισχυμένες συνθήκες προστασίας, όπου συμπεριλαμβάνονται κατάλληλα πρωτοκόλλα και διαδικασίες ατομικής και περιβαλλοντικής προστασίας σε μια συνεδρία.

ΕΙΔΗ ΑΜΕΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής πράξης,
τη διαχείριση των επισκεπτών, των συνεργατών καθώς και για την απολύμανση των χώρων του οδοντιατρείου μας

 • Οι οδοντίατροι και οι βοηθοί του ιατρείου μας φορούν μάσκες FFP2 ή FFP3 ή Ν95 ή ΚΝ95 μάσκα, χωρίς βαλβίδα εκτόνωσης.
 • Μίας χρήσης χειρουργικά γάντια.
 • Προστατευτικά γυαλιά με μετωπική και πλευρική κάλυψη.
 • Ασπίδα προστασίας.
 • Μίας χρήσης χειρουργική μπλούζα αδιάβροχη εσωτερικά και εξωτερικά ή υγροαπωθητική μπλούζα με επικάλυψη ποδιάς από συνθετική ύλη.
 • Στο ιατρείο χρησιμοποιούνται από όλους τους εργαζόμενους διαφορετικά παπούτσια από εκείνα των άλλων χώρων κυκλοφορίας.
 • Χρησιμοποιείται μίας χρήσης καλυπτικό κεφαλής όταν βρισκόμαστε στο χώρο θεραπείας και πραγματοποιούνται εργασίες με πιθανή έκλυση αεροζόλ.
 • Δεν επιτρέπονται κοσμήματα στα χέρια, όπως και οιουδήποτε είδους βραχιόλια, έτσι ώστε να διευκολύνεται στο μέγιστο το πλύσιμο και η απολύμανση τους.
 • Τα κινητά μας τηλέφωνα παραμένουν στο χώρο που αλλάζουμε τα ρούχα ή εάν τα έχουμε στο χώρο της εργασίας, καλύπτονται με μεμβράνη ή απολυμαίνονται συχνά με αλκοολούχα διαλύματα.
 • Στην είσοδο του ιατρείου βρίσκονται τοποθετημένα ειδικά αντιμικροβιακά δάπεδα.
 • Συστήνεται στους ασθενείς μας να φυλάσσουν το κινητό τους στην τσάντα ή κάποια τσέπη του ρουχισμού τους ή τους χορηγείται χάρτινο ή πλαστικό σακουλάκι φύλαξης.
 • Πριν την έναρξη μίας συνεδρίας, ο ασθενής οφείλει να έχει βουρτσίσει προσεκτικά τα δόντια του και συστήνεται να ξεπλύνει το στόμα του με αραιωμένο διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου (οξυζενέ) σε αναλογία 1 προς 2 μέρη νερού (1%) για περίπου 30 δευτερόλεπτα για να ελαχιστοποιήσουμε το ιικό φορτίο στη στοματική κοιλότητα. Οι στοματοπλύσεις με διαλύματα που περιέχουν χλωρεξιδίνη δεν είναι αποτελεσματικά για την εξουδετέρωση του COVID-19.
 • Η χρήση μάσκας FFP2/3 ενδείκνυται σε περίπτωση οδοντιατρικής πράξης όπου έχουμε πρόκληση αερολύματος και είναι χρήσιμο να επικαλύπτονται με απλή χειρουργική μάσκα.
 • Οι μάσκες FFP2 / FFP3 αλλάζονται μετά το πέρας κάθε ημέρας (ο χρόνος επιτρεπόμενης χρήσης τους είναι 8-10 ώρες). Για όλες τις πράξεις που εκλύεται αερόλυμα είναι επιβεβλημένη η χρήση ατομικής προσωπίδας, που καθαρίζεται και απολυμαίνεται με τη χρήση κατάλληλων υλικών.
 • Για πράξεις που δεν εκλύεται αερόλυμα (εξέταση, αποτύπωση, χειρουργικές μικροεπεμβάσεις, εξαγωγές) χρησιμοποιείται χειρουργική μάσκα, κάτω από την απαραίτητη προσωπίδα)
 • Περιορίζονται κατά το δυνατόν οι εργασίες που μπορεί να προκαλέσουν νέφος «αεροζόλ». Στο ιατρείο μας εφαρμόζεται η χρήση απομονωτήρα.
 • Σας ενημερώνουμε ότι στο ιατρείο μας περιορίζεται στο ελάχιστο η χρήση της πολλαπλής υδροαεροσύριγγας. Αξιοποίοποιούμε την τεχνική του ελαστικού απομονωτήρα πλήρους κάλυψης.
 • Θεωρούμε επιβεβλημένη τη χρησιμοποίηση ισχυρής αναρρόφησης από το προσωπικό του οδοντιατρείου κατά τη διενέργεια των περισσοτέρων πράξεων.
 • Όλες οι χειρολαβές (και τα στόμια των αεροσυρίγγων) αποστειρώνονται στον αυτόκαυστο κλίβανο, μετά από κάθε ασθενή.
 • Σας ενημερώνουμε ότι θεωρούμε επιβελβημένο το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών μετά την ολοκλήρωση κάθε περιστατικού και την αφαίρεση των γαντιών.
 • Οι έδρες που διαθέτουμε στον χώρο μας είναι τοποθετημένες σε χωριστές αίθουσες και σε ασφαλή απόσταση μεταξύ τους.
 • Μετά από κάθε συνεδρία, απολυμαίνουμε όλες τις επιφάνειες που τυχόν ήρθε σε επαφή ο ασθενής και σε ακτίνα περίπου δυο (2) μέτρων με κατάλληλο απολυμαντικό διάλυμα, με βάση πολυαλκοόλες και ενώσεις των αμμωνίου ή υποχλωριώδες Νάτριο.
 • Κατά τον ίδιο τρόπο απολυμαίνονται οι επιφάνειες περιφερικά της έδρας (πάγκοι, ερμάρια, λαβές ντουλαπιών, διακόπτες και ποδοδιακόπτες)
 • Όλες οι προσθετικές εργασίες που παραλαμβάνονται για δοκιμή ή εφαρμογή απολυμαίνονται με κατάλληλα αλκοολούχα διαλύματα.
 • Όλα τα αποτυπώματα, εκπλύνονται με άφθονο νερό βρύσης και απολυμαίνονται με κατάλληλα απολυμαντικά διαλύματα.
 • Χρησιμοποιούμε τα κατάλληλα για κάθε επιφάνεια απολυμαντικά, ανάλογα με το χρόνο δράσης τους και σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
 • Η παραλαβή παραγγελιών σε σακούλες ή χαρτοκιβώτια γίνεται φορώντας γάντια ή να ακολουθείται από σχολαστικό πλύσιμο και απολύμανση των χεριών.
 • Πληκτρολόγιο και ποντίκι, που βρίσκονται στο χώρο του ιατρείου απολυμαίνονται μετά από κάθε ασθενή ή καλύπτονται με μεμβράνες μιας χρήσης.
 • Όλα τα χρησιμοποιημένα είδη (ποτηράκια, σιελαντλίες, αναρροφήσεις, γάντια μάσκες, μπλούζες κ.λ.π.) τα διαχειριζόμαστε σαν επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα. Η συσκευασία των απορριμμάτων γίνεται με διπλά γάντια, τα οποία θα απορριφθούν στη συνέχεια σε συγκεκριμένο σάκο χαμηλής διαπερατότητας. Η περίδεση του σάκου διενεργείται φορώντας νέο/καθαρό ζεύγος γάντια, τα οποία θα απορριφθούν στον ειδικό κάδο και ακολουθεί επιμελημένο πλύσιμο των χεριών.
 • Βασική προτεραιότητά μας είναι ο επιμελημένος καθαρισμός της τουαλέτας των ασθενών εφόσον, ο/η ασθενής ή άτομο που τον/την συνόδευε, έκανε χρήση.
 • Ο καθαρισμός του δαπέδου του ιατρείου γίνεται συχνά και πολλές φορές την ημέρα, με κατάλληλο απολυμαντικό/καθαριστικό διάλυμα, συμβατό με το δάπεδο.
 • Ο καθαρισμός του ιατρείου γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό καθαρισμού με την επιβλέψη και βάσει των οδηγιών μας.
 • Θεωρούμε επιβεβλημένο τον συχνό αερισμός των χώρων με φυσικό και μηχανικό τρόπο.
 • Μετά την αποχώρηση ασθενών, στους οποίους διενεργήθηκε πράξη που παράγει αερόλυμα, μεσολαβεί διάλειμμα ικανού χρόνου κατά το οποίο ο χώρος αερίζεται με φυσικό τρόπο. Υπάρχει μηχανική απομάκρυνση του αέρα, η οποία είναι ενεργοποιείται αυτόματα.
 • Διαθέτουμε εξειδικευμένες συσκευές επεξεργασίας του αέρα, στις οποίες ελέγχεται το φάσμα των δυνατοτήτων τους και διαθέτουν φίλτρο ΗΕΡΑ.
 • Η χρησιμοποίηση κλιματιστικών μηχανημάτων, λειτουργούν συνεχώς 24/7, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπ. Υγείας.

Διαχείριση ασθενών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες

Eυπαθείς ομάδες, με αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν σοβαρές επιπλοκές από τη νόσο σε κάθε ηλικία, έχουν χαρακτηριστεί οι ασθενείς με τις νόσους:

 • Καρκίνο
 • Χρόνια νεφρική νόσο
 • ΧΑΠ (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια)
 • Ανοσοκαταστολή (εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα) από μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου
 • Παχυσαρκία (δείκτης μάζας σώματος [ΔΜΣ] 30 ή υψηλότερος)
 • Σοβαρές καρδιακές παθήσεις, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσο ή μυοκαρδιοπάθεια.
 • Δρεπανοκυτταρική αναιμία
 • Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

Ασθενείς με πιθανά αυξημένη πιθανότητα, να αναπτύξουν σοβαρές επιπλοκές, είναι όσοι παρουσιάζουν:

 • Άσθμα (μέτρια έως σοβαρή κατάσταση)
 • Εγκεφαλοαγγειακή νόσο (με επιπλοκές στα αιμοφόρα αγγεία και την αιμάτωση του εγκεφάλου)
 • Κυστική ίνωση
 • Υπέρταση ή αυξημένη αρτηριακή πίεση
 • Ανοσοκαταστολή (εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα) από μεταμόσχευση μυελού των οστών, από ανοσολογικές ανεπάρκειες, HIV, μακροχρόνια χρήση κορτικοστεροειδών ή χρήση άλλων ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.
 • Νευρολογικές καταστάσεις, όπως άνοια
 • Ηπατική νόσο
 • Εγκυμοσύνη
 • Πνευμονική ίνωση
 • Οι καπνιστές
 • Θαλασσαιμία
 • Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1

Επίσης, παιδιά με γενετικές, νευρολογικές ή μεταβολικές διαταραχές ή με συγγενείς καρδιοπάθειες, μπορεί να έχουν αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης επιπλοκών από τη νόσο.

Σε περίπτωση ασθενούς με ιατρικό ιστορικό με μια από τις προαναφερθείσες νόσους, συνιστούμε και φροντίζουμε η προσέλευσή του στο οδοντιατρείο να προηγείται χρονικά των υπόλοιπων περιστατικών της ημέρας για πρόσθετη ασφάλειά τους.

Θα μεριμνούμε πάντα με υπευθυνότητα και επαγγελματισμό για την υγεία σας και την παροχή ανώτερων οδοντιατρικών υπηρεσιών.