Οστική αναγέννηση

Οστική Αναγέννηση

Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες η μορφολογία της φατνιακής ακρολοφίας δεν είναι η επιθυμητή για την τοποθέτηση εμφυτεύματος. Σύγχρονες όμως τεχνικές της οδοντιατρικής μας επιτρέπουν να επέμβουμε αποταλεσματικά.

Μερικές φορές, όταν η απορρόφηση της φατνιακής ακρολοφίας είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη, είναι εφικτό πλέον μέσω μοντέρνων τεχνικών να αναπληρωθεί το οστικό έλλειμμα. Τα οστικά μοσχεύματα μπορούν να αποκαταστήσουν αυτά τα ελλείμματα της γνάθου επιτρέποντας την σωστή τοποθέτηση εμφυτεύματος.

Αυτές οι τεχνικές αντιπροσωπεύουν ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της σύγχρονης οδοντιατρικής.

Η οστική μεταμόσχευση είναι μια χειρουργική διαδικασία, η οποία αποκαθιστά το χαμένο οστό με υλικά που καλούνται «οστικά μοσχεύματα» Αυτό το υλικό δεν αντικαθιστά μόνο το χαμένο οστό, αλλά βοηθά τον οργανισμό να το αναπλάσει.
Με τον καιρό το νεοσχηματισθέν οστό θα αντικαταστήσει το μεγαλύτερο μέρος του οστικού μοσχεύματος.

Η κατευθυνόμενη οστική αναγέννηση είναι μια διαδικασία κατά την οποία μια μεμβράνη τοποθετείται στην περιοχή πάνω από το οστικό μόσχευμα. Αυτή η μεμβράνη βοηθάει επιπλέον το νέο οστό να αναπτυχθεί αλλά και αποτρέπει την ανάπτυξη ινώδους ιστού μέσα στην περιοχή του μοσχεύματος.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι οστικών μοσχευμάτων και μεμβρανών κατευθυνόμενης οστικής αναγέννησης. Μερικά μοσχεύματα, τα αυτογενή, λαμβάνονται από διάφορες περιοχές του στόματος. Άλλα μοσχεύματα προέρχονται από συνθετικά υλικά (αλλοπλαστικά), ή από οστό υψηλής αποστείρωσης (αλλογενή).

Παρόμοια υπάρχουν διάφοροι τύποι μεμβρανών κατευθυνόμενης οστικής αναγέννησης. Κάποιες είναι κατασκευασμένες από συνθετικά πολυμερή και πρέπει να αφαιρεθούν με μια δεύτερη επέμβαση αρκετές εβδομάδες ή μήνες αργότερα. Άλλες είναι κατασκευασμένες από φυσικά υλικά και σταδιακά απορροφούνται από τον οργανισμό.

Μπορούμε να σας ενημερώσουμε για τις επιλογές σας και ποιος συνδυασμός είναι κατάλληλος για εσάς.

Το κλειδί για την επιτυχία των εμφυτευμάτων είναι η ποιότητα και ποσότητα του οστού στο σημείο τοποθέτησης.
Δυσμορφίες στην άνω ή στην κάτω γνάθο μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια οστού για την τοποθέτηση εμφυτεύματος. Ένα τέτοιο μειονέκτημα μπορεί να προκύψει από περιοδοντίτιδα, χρήση οδοντοστοιχιών, ανωμαλίες ανάπτυξης, τραύμα. Αυτή η δυσμορφία δεν δημιουργεί μόνο προβλήματα στην τοποθέτηση εμφυτεύματος, αλλά μπορεί να προκαλέσει και ανεπιθύμητο σχήμα στην κορυφή της φατνιακής ακρολοφίας κοντά στα ελλείποντα δόντια , το οποίο συνεπάγεται αισθητικά και λειτουργικά προβλήματα.

Μπορούμε να συζητήσουμε για τις επιλογές σας για τα υλικά μοσχεύματος, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην αναγέννηση του χαμένου οστού και των ιστών.

Ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες, το οστό συνήθως αφήνεται να αναπτυχθεί περίπου 6-9 μήνες πριν την τοποθέτηση εμφυτευματος. Σε κάποιες περιπτώσεις το εμφύτευμα μπορεί να τοποθετηθεί συγχρόνως με την τροποποίηση της γνάθου.

Έχει δειχθεί ότι η αύξηση της φατνιακής ακρολοφίας βελτιώνει σημαντικά την εμφάνιση και τις πιθανότητες για επιτυχημένα εμφυτευματα που μπορούν να διαρκέσουν χρόνια. Η αύξηση της φατνιακής ακρολοφίας μπορεί να συνδράμει σημαντικά στην επιτυχία της αποκατάστασης τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά.

Το κλειδί για την επιτυχία των εμφυτευμάτων είναι η ποσότητα και η ποιότητα του οστού στο σημείο που τοποθετούνται.

Το πίσω μέρος της άνω γνάθου παραδοσιακά είναι μια από τις πιο δύσκολες περιοχές για επιτυχή τοποθέτηση οδοντικού εμφυτεύματος, λόγω της ανεπαρκούς ποσότητας και ποιότητας του οστού και της μικρής απόστασης από το ιγμόρειο άντρο. Εάν έχετε χάσει οστό σ’ αυτή την περιοχή, εξαιτίας αιτιών όπως η περιοδοντίτιδα, η απώλεια δοντιού, ίσως να μην έχετε αρκετό οστό για την τοποθέτηση εμφυτεύματος.

Η ανύψωση του ιγμόρειου μπορεί να βοηθήσει στη διόρθωση του προβλήματος με την ανύψωση του εδάφους του ιγμόρειου και τη δημιουργία νέου οστού για την τοποθέτηση του εμφυτεύματος. Αρκετές τεχνικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανύψωση του ιγμόρειου, επιτρέποντας το σχηματισμό νέου οστού. Ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες , το οστό συνήθως αφήνεται να επουλωθεί περίπου 6-9 μήνες πριν την τοποθέτηση εμφυτεύματος. Μετά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος απαιτείται μια επιπλέον περίοδος επούλωσης. Σε κάποιες περιπτώσεις το εμφύτευμα μπορεί να τοποθετηθεί στον ίδιο χρόνο με την ανύψωση του ιγμόρειου.

Η ανύψωση ιγμόρειου, έχει δειχθεί, ότι αυξάνει τις πιθανότητες για επιτυχημένα εμφυτεύματα, τα οποία μένουν για χρόνια. Αρκετοί ασθενείς αντιμετωπίζουν μια μικρή ενόχληση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.